Het programma

Mindfulness-zolder

Veel mensen hebben de afgelopen jaren kennis kunnen maken met Mindfulness. Ieder mens heeft ontspanning en tijd nodig, een moment van rust waarna je productiever en meer harmonieus kunt functioneren.

‘Als je rustiger met jezelf omgaat, geef je jezelf de ruimte om ontspannen met uitdagingen om te gaan, groeit de empathie en begrip voor anderen’

Mensen met een beperking word mindfullness vaak niet aangeboden terwijl juist zij heel goed reageren op een ruimte waarin zij even niets hoeven, waar de oefeningen aan hun tempo aangepast worden.

Bij ‘de Parel van Riel’ is alles op de Mindfulness zolder aangepast; de verlichting, de muziek, de geur, de kleuren en waar je kunt liggen, zitten of hangen in de hangstoel. Onze gasten hebben veel baat bij een Mindfulness-ruimte. Er is iedere dag een passende activiteit waar de gast aan deel mag nemen. Denk hierbij aan een voetenbadje met een bruisbal, sensomotorische activiteiten, samen zingen, luisteren naar muziek, handmassage, genieten van de geuren uit de diffuser enzovoorts.

Onderzoek wijst uit dat het toepassen van Mindfulness onder meer leidt tot:

 • Betere focus en concentratie
 • Meer zelfbewustzijn
 • Vergroting van creativiteit
 • Minder stress voor de gast en de begeleiding

Ambachtelijke ruimte

In de voormalige garage van het huis is een ambachtelijke ruimte gemaakt. Doel van deze ruimte is dat onze gast mag aanleunen bij de werkzaamheden van onze ambachtslieden. Houtbewerking, leer bewerken, gitaren restaureren, bezig zijn met je handen. Onze gast wordt betrokken bij de activiteit, kan hierdoor zijn fantasie en creativiteit ontwikkelen, in zijn eigen tempo, zijn zelfvertrouwen vergroten door een gezamenlijk gemaakt eindresultaat.

Creatieve ruimte

In de voormalige wasruimte van het huis is een creatieve ruimte gecreëerd. De ruimte is eigentijds, passend bij onze doelgroep. Bij vele dagbestedingen is er een ruimte voor creativiteit, de Parel van Riel biedt dit ook aan. Middels een gevarieerd dagprogramma kan de gast in een ontspannen sfeer iets naar zijn eigen wens maken, dat zichtbaar zal zijn in het eindresultaat. Er zullen workshops worden gehouden voor kunstzinnige ontwikkeling. Er staat een Playstation waar onze gast mee mag spelen. Onze gast mag ook in deze ruimte zijn om niks te doen, dat is ook prima. Er staan een paar heerlijke zitzakken om in neer te ploffen.

Brusjes en familiekamers (eerste verdieping)

In het gezin waar een kind ziek of gehandicapt is, gaat er veel aandacht naar dit kind. Maar wanneer er ook andere kinderen aanwezig zijn kunnen deze in een moeilijke positie terechtkomen. Deze kinderen noemen we Brusjes. Ouders in een dergelijk gezin hebben behoefte aan ontlasting van het zieke of gehandicapte kind maar ook aan extra tijd en aandacht voor het Brusje.

Hans en Anne van de Parel van Riel hebben een soortgelijk gezin en begrijpen maar al te goed wat ouders graag willen tijdens een brusjesweekend of een familieweekend. Het Brusjesweekend is voor de kinderen en het familieweekend voor het hele gezin.

Tijdens een Brusjesweekend:

 • Mega-aandacht voor het Brusje

 • Werken wij aan een positief zelfbeeld en de autonomie van het Brusje

 • Praten wij over gevoelens (extra tijd en aandacht)
 • Spiegelen, reflecteren van Brusjes

 • Maken wij een Brusjesboek als transfer naar ouders

 • Bieden wij superleuke activiteiten aan die wij niet verklappen!

Tijdens een Familieweekend (er worden onderdelen van het Brusjesweekend ge-integreerd);

 • Mega-aandacht voor het Brusje, en genoeg aandacht voor het gezin

 • Veel vrije tijd voor de ouders, zij kunnen ontspannen in onze rustgevende tuin, wandelen op de Regte hei, uit eten gaan of een drankje doen in het dorp
 • Tijd voor evaluatie ouders-kinderen
 • Maken wij een Familieboek als transfer naar de praktijk
 • Bieden wij superleuke gezamenlijke én individuele activiteiten aan die wij niet verklappen!

Logeeropvang

Bij veel gezinnen gaan kinderen of jongeren weleens logeren, of hebben een slaapfeestje. Voor de kinderen of jongeren met een verstandelijke beperking is dit lastiger, de familie of vriendjes vragen niet altijd of zij komen logeren. Ook kan het voor ouders lastig zijn om hun kind dit in een passende, veilige omgeving te bieden. Daarom biedt ‘de Parel van Riel’ logeeropvang. Er kunnen maximaal vier personen logeren. Tijdens het logeren zijn er veel mogelijkheden om gebruik te maken van de faciliteiten in, of om het huis. Hiervoor kun je bij ‘het programma’ kijken. Het programma wordt altijd aangepast aan de wensen en leeftijden van de logeergasten.

Voor meer informatie kun je een bericht sturen aan info@deparelvanriel.nl. De kosten van het logeren kunnen uit het PGB worden betaald.

Individuele begeleiding

Het kan wel eens lastig zijn om bij een groep aan te sluiten, een dag of dagdeel is teveel om vol te houden of je hebt (soms tijdelijk) meer één op één begeleiding nodig. De Parel van Riel biedt individuele begeleiding. Wij kijken graag naar mogelijkheden. Hierbij kunnen wij gebruik maken van de faciliteiten van het dagprogramma. Wil je individuele begeleiding neem dan contact op via info@deparelvanriel.nl.

Ambachtelijke ruimte

In de voormalige garage van het huis is een ambachtelijke ruimte gemaakt. Doel van deze ruimte is dat onze gast mag aanleunen bij de werkzaamheden van onze ambachtslieden. Houtbewerking, leer bewerken, gitaren restaureren, bezig zijn met je handen. Onze gast wordt betrokken bij de activiteit, kan hierdoor zijn fantasie en creativiteit ontwikkelen, in zijn eigen tempo, zijn zelfvertrouwen vergroten door een gezamenlijk gemaakt eindresultaat.

Creatieve ruimte

In de voormalige wasruimte van het huis is een creatieve ruimte gecreëerd. De ruimte is eigentijds, passend bij onze doelgroep. Bij vele dagbestedingen is er een ruimte voor creativiteit, de Parel van Riel biedt dit ook aan. Middels een gevarieerd dagprogramma kan de gast in een ontspannen sfeer iets naar zijn eigen wens maken, dat zichtbaar zal zijn in het eindresultaat.Er zullen workshops worden gehouden voor kunstzinnige ontwikkeling. Er staat een Playstation waar onze gast mee mag spelen. Onze gast mag ook in deze ruimte zijn om niks te doen, dat is ook prima. Er staan een paar heerlijke zitzakken om in neer te ploffen.

Beweegprogramma

Wij integreren dagelijks de bewegingsactiviteiten in de mindfulness zolder. Wij maken gebruik van de lokale sportschool, maken kleine fietstochten met de duofiets, of mooie wandelingen op de Regte Hei.

Parelactiviteiten

De Parelactiviteiten variëren enorm. Wij gaan niet op dagtrip naar een pretpark maar kiezen bewust voor eenvoudige activiteiten die wij “Parelwaardig’ maken. Denk hierbij aan een ritje met de bus of trein, shoppen in een ander dorp of kleine eenvoudige dingen die wij ondernemen. Geen knutselwerkjes, maar iets wat aan de Parel gerelateerd is. We gaan zeker niet alles verklappen maar onze gasten zullen dit onderdeel als een extraatje ervaren. De Parelactiviteiten zijn speciaal maar toch ook weer gewoon. Zij variëren per seizoen, per gast of groep.

De Parel zoekt vrijwilligers
De Parel zoekt vrijwilligers
De Parel zoekt vrienden
De Parel zoekt vrienden

Interesse of meer informatie?

Wij praten je graag bij over al onze plannen en horen graag of jij iets voor onze dagbesteding kunt gaan betekenen.
Voor direct meer informatie, bel ons via: 06 15 57 57 68